top of page

Βοηθάει το πράσινο τσάι στην απώλεια βάρους;

Τι ισχύει τελικά;


Η ύπαρξη του πράσινου τσαγιού και τα οφέλη του στον οργανισμό

Το πράσινο τσάι υπάρχει για πάνω από 4000 χρόνια, αλλά η δημοτικότητά του έχει ανέβει στα ύψη τις τελευταίες δεκαετίες. Έρευνες δείχνουν ότι είναι το δεύτερο σε κατανάλωση ρόφημα στον κόσμο μετά το νερό και το πιο υγιεινό ρόφημα στον πλανήτη. Έχει μια ολόκληρη σειρά από οφέλη και ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό, εξαιτίας των αντιοξειδωτικών και θρεπτικών συστατικών του.


Περιέχει πολυφαινόλες και κατεχίνες, ουσίες με ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία. Επίσης, λόγω της καφεΐνης που περιέχει, βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Σημαντικά οφέλη προσφέρουν τα αντιοξειδωτικά του, τα οποία μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου, καθώς και οι βιοδραστικές ενώσεις του πράσινου τσαγιού, οι οποίες προστατεύουν τον εγκέφαλο στην Τρίτη ηλικία από τη νόσο του Alzheimer και τη νόσο του Parkinson.


Επιπλέον, οι κατεχίνες που περιέχονται στο πράσινο τσάι εμποδίζουν την ανάπτυξη βακτηριδίων και ιών μειώνοντας τον κίνδυνο λοιμώξεων και μολύνσεων, ιδίως των επιβλαβών οδοντικών βακτηρίων. Εξάλλου, έχει αποδειχθεί ότι οι κατεχίνες συμβάλλουν στη μείωση της συνολικής και της LDL χοληστερόλης, αφού αποτρέπουν τη συσσώρευσή της στα αγγεία, ελαχιστοποιώντας κατά συνέπεια τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Τέλος, λόγω των αντιοξειδωτικών του, σκοτώνει τις ελεύθερες ρίζες και δρα ευεργετικά στα κύτταρα του οργανισμού, καταπολεμώντας το οξειδωτικό στρες.


Συμβάλλει το πράσινο τσάι στην καύση λίπους;

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους αποτοξίνωσης, τόνωσης της διάθεσης και βελτίωση της γενικής υγείας. Μέσα σε αυτά, έρχεται να προστεθεί και η άποψη με τη μεγαλύτερη ισχύ, ότι η κατανάλωσή του οδηγεί στην απώλεια βάρους διασπώντας το λίπος και επιταχύνοντας τον μεταβολισμό. Aυτή η ραγδαία δημοτικότητά του οδήγησε στην εκτόξευση των πωλήσεων πράσινου τσαγιού ανά τον κόσμο.


Κατά πόσο ισχύει τελικά αυτός ο ισχυρισμός; Στην πραγματικότητα, κανένα τρόφιμο ή ρόφημα δεν “καίει” από μόνο του λίπος. Το ίδιο ισχύει και για το πράσινο τσάι. Το λίπος καίγεται κάθε φορά που το σώμα χρειάζεται ενέργεια και εφόσον δεν τη βρει, την αναζητά στα λιποκύτταρα, όπου βρίσκεται η μεγαλύτερη αποθήκη ενέργειας του οργανισμού.


‘Όμως, υπάρχει ακόμη ένας λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι που πίνουν καθημερινά αρκετά φλιτζάνια τσάι καταφέρνουν να μειώσουν το βάρος τους. Γνωρίζοντας ότι το πράσινο τσάι είναι κατά 99% νερό, οι άνθρωποι που πίνουν πολλά υγρά, νιώθουν ευκολότερα κορεσμό, με αποτέλεσμα να τρώνε μικρότερη ποσότητα φαγητού, άρα και λιγότερες θερμίδες. Κατά συνέπεια, οδηγούνται στη μείωση του βάρους τους ακολουθώντας αθέλητα τον κανόνα του αρνητικού ισοζυγίου στη διατροφή, μεταξύ των θερμίδων που προσλαμβάνουν και αυτών που “καίνε”.
Συμπερασματικά, τα δεδομένα είναι ακόμη ανεπαρκή για να στηρίξουν μία τόσο απόλυτη φράση όπως “το πράσινο τσάι καίει το λίπος”. Tο πράσινο τσάι έχει μόνο αντιοξειδωτικές και ευεργετικές ιδιότητες, αλλά όχι μαγικές όσον αφορά την απώλεια βάρος. Σε αυτή την περίπτωση, η επιτυχία εξαρτάται καθαρά από το ισοζύγιο της ενέργειάς μας.Βιβλιογραφικές πηγές

Diane L. McKay & Jeffrey B. Blumberg (2002) The Role of Tea in Human Health: An Update, Journal of the American College of Nutrition, 21:1, 1-13.


Khan, N. & Mukhtar, H. Tea polyphenols for health promotion. Life Sci. 81, 519–533 (2007).

Comments


bottom of page