Μύθοι στο Διαβήτη: Η ζάχαρη προκαλεί Διαβήτη

Τι ισχύει για την κατανάλωση ζάχαρης;


Οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 είναι η κληρονομικότητα, η ηλικία, η καθιστική ζωή και το αυξημένο σωματικό βάρος.


Τι ισχύει: Η κατανάλωση ζάχαρης και γλυκών δεν αυξάνει άμεσα την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Τα τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη συνήθως είναι και πλούσια σε θερμίδες και λίπος.


Η υπερκατανάλωση τέτοιων τροφίμων μπορεί να αυξήσει το σωματικό βάρος, το οποίο μακροπρόθεσμα να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.


Από την άλλη, πρόσφατες έρευνες δείχνουν πως η υπερκατανάλωση ζαχαρούχων ποτών και ροφημάτων όπως αναψυκτικά, ακόμα και χυμοί, αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, ανεξάρτητα από το σωματικό βάρος.


Όλοι μας απολαμβάνουμε περιστασιακά τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη, και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα εάν καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής.