top of page

Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση

5 + 1 Διατροφικά Tips


Tι είναι η Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση (ΓΟΠ);

Η Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση αφορά στην άνοδο των στομαχικών υγρών στον οισοφάγο κατά τη διάρκεια του φαγητού ή μετά από αυτό και συνδυάζεται με τη χαλάρωση του σφιγκτήρα που βρίσκεται στο κάτω μέρος του οισοφάγου και επιτρέπει τη δίοδο της τροφής στο στομάχι. Όταν συμβαίνει αυτό, το περιεχόμενο του στομάχου γυρίζει πίσω στον οισοφάγο μαζί με τα γαστρικά υγρά. Επειδή τα υγρά αυτά είναι όξινα, δημιουργούν το αίσθημα του καψίματος ή/και της ξινής επίγευσης.


Τι προκαλεί τη ΓΟΠ;

Τα συμπτώματα της ΓΟΠ ( καύσος οισοφάγου, αναγωγή, βραχνάδα, βήχας), εμφανίζονται μετά την (υπερ)κατανάλωση αλκοολούχων ποτών ή ακόμα και στη διάρκεια του ύπνου ή την κατάκλιση, ενώ μπορεί να διαρκέσουν και κάποιες ώρες. Επίσης, μπορεί να εμφανιστεί και σε φάσεις έντονου άγχους, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε υπέρβαρα άτομα μετά από χειρουργικές επεμβάσεις, καθώς και σε άτομα με διαφραγματοκήλη.


Ποιες είναι οι μέθοδοι ανακούφισης από την ΓΟΠ;

Το πρώτο στάδιο για την ανακούφιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και την αποφυγή των ενοχλημάτων είναι οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες και στον τρόπο ζωής, που περιλαμβάνουν:


· Τα μικρά και συχνά γεύματα, καθώς και αργή μάσηση της τροφής


· Η αποφυγή υγρών κατά τη διάρκεια του γεύματος αλλά και 45 λεπτά μετά, κυρίως αεριούχων


· Η αποφυγή όξινων τροφών και χυμών φρούτων.


· Ο περιορισμός στη σοκολάτα, το αλκοόλ, τη μέντα και την καφεΐνη.


· Η αποφυγή της κατάκλισης 2 ώρες μετά το γεύμα.


· Η αποφυγή στενών ρούχων στο μέρος της κοιλιάς, καθώς και των ζωνών.


· Η διατήρηση φυσιολογικoού σωματικού βάρους.


Εκτός από τις διαιτητικές προσαρμογές και τις αλλαγές στην καθημερινότητα, συστήνεται όπου κρίνεται απαραίτητο η φαρμακευτική αγωγή, αλλά και η χειρουργική αντιμετώπιση, ως έσχατη λύση για τη θεραπεία της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.


Συμπερασματικά, η παλινδρόμηση είναι μια πολύ ενοχλητική κατάσταση, όπου η εξατομίκευση συναντάται ως προς τη συχνότητα, τη διάρκεια και την ένταση των συμπτωμάτων. Άρα, εξατομικευμένοι είναι και οι τρόποι ανακούφισης, αρκεί να εφαρμοστούν οι παραπάνω συστάσεις, μεμονωμένα ή συνδυαστικά.




Βιβλιογραφικές πηγές

Badillo R, Francis D. Diagnosis and treatment of gastroesophageal reflux disease. World J Gastrointest Pharmacol Ther. 2014;5(3):105-112.


Herbella FA, Patti MG. Gastroesophageal reflux disease: From pathophysiology to treatment. World J Gastroenterol. 2010;16(30):3745-3749.


Komentarji


bottom of page