Γιορτές: Light ή κανονικά γλυκά;
- Σπύρος Ζαρογιάννης
- 13 minutes ago
- 3 min read

Οι γιορτινές ημέρες και πόσο μάλλον αυτές των Χριστουγέννων που μας γεμίζουν χαρά, μας κάνουν να χαλαρώνουμε και να θέλουμε να ξεφύγουμε από τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Όσο πλησιάζουν αυτές οι εβδομάδες, είναι λογικό να έχεις σκεφτεί πως θα διατηρήσεις την ισορροπημένη διατροφή σου και πως δεν θα ξεφύγεις από το διατροφικό σου πλάνο. Τελευταία, συνταγές για light γλυκά όπως μελομακάρονα με στέβια, προωθούνται όλο και περισσότερο. Είναι μία ασφαλής και υγιεινή επιλογή σε όλες τις περιπτώσεις ή κάποιες φορές μπορεί να οδηγήσει στο αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητό;
Τι εννοούμε όταν λέμε light προϊόντα;
Οι επιλογές light ξεκίνησαν να γίνονται γνωστές τα τελευταία χρόνια. Ως τρόφιμο light, ορίζεται κάθε προϊόν του οποίου τουλάχιστον ένα από τα βασικά διατροφικά στοιχεία (θερμίδες, λίπος, ζάχαρη ή αλάτι), έχει μειωθεί κατά τουλάχιστον 30% σε σύγκριση με τη κανονική μορφή του. Αυτό σημαίνει για παράδειγμα, πως αν ένα προϊόν κανονικά περιέχει 200 θερμίδες ανά μερίδα, η light μορφή του περιέχει 140 θερμίδες στην αντίστοιχη μερίδα.
Τα light προϊόντα ξεκίνησαν να δημιουργούνται προκειμένου να προσφέρουν μία πιο ελαφριά επιλογή σε άτομα που θέλουν να διατηρήσουν μία ισορροπημένη διατροφή, να περιορίσουν τις θερμίδες που καταναλώνουν ή/και να μειώσουν το βάρος τους.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των light γλυκών;
Τα γλυκά που παρασκευάζονται με σκοπό να γίνουν light, έχουν ορισμένα πλεονεκτήματα για εμάς. Κάποια από αυτά είναι:
1) Περιέχουν συνήθως λιγότερες θερμίδες
2) Έχουν μειωμένα σάκχαρα και λιπαρά
3) Μπορεί να είναι κατάλληλα για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, αν δεν περιέχουν σάκχαρα, λευκά άλευρα και άλλα παρόμοια συστατικά
4) Βοηθούν σε περιπτώσεις σταδιακών αλλαγών στη διατροφή
Είναι ιδιαίτερα σημαντική η σωστή διαχείριση των light προϊόντων, προκειμένου αυτά να έχουν όντως οφέλη για τον οργανισμό και να μην γίνουν αφορμή για υπερκατανάλωση. Παρά το γεγονός ότι έχουν θετικές επιδράσεις στον οργανισμό, κρύβουν και ορισμένα μειονεκτήματα.
Ποια είναι τα μειονεκτήματα τους;
Τα light γλυκά, παρόλο που προωθούνται ως πιο υγιεινά, συχνά εμφανίζουν κάποια μειονεκτήματα. Αυτά είναι τα εξής:
1) Κίνδυνος υπερκατανάλωσης: Ακριβώς επειδή είναι πιο ελαφριά, υπάρχει ο κίνδυνος κατανάλωσης μεγάλου αριθμού αυτών, έχοντας ως αποτέλεσμα να καταλήγουμε τελικά σε περισσότερες θερμίδες
2) Έχουν συχνά χαμηλότερη θερμιδική αξία: Αυτό σημαίνει πως μπορεί να έχουν λιγότερη ζάχαρη ή λίπος, όμως κάποιες φορές περιέχουν πρόσθετα για διατήρηση της γεύσης και της υφής
3) Υπερκατανάλωση γλυκαντικών: Κάποιες φορές η έντονη γλυκιά γεύση των light προϊόντων ενισχύει την επιθυμία για γλυκό.
4) Δεν είναι πάντα υγιεινά: Ο όρος light δεν σημαίνει απαραίτητα λιγότερες θερμίδες. Μπορεί ενώ έχουν κάποιο μειωμένο συστατικό σε σχέση με τη κανονική μορφή, ταυτόχρονα να περιέχουν πρόσθετα, μεγάλο αριθμό γλυκαντικών κ.α.
Ποια είναι η σωστή διαχείριση των γλυκών χωρίς ενοχές;
Η σωστή διαχείριση των γλυκών χωρίς ενοχές, κρύβεται στην ισορροπία, στην επίγνωση του τι καταναλώνουμε και όχι στην αυστηρή στέρηση. Προκειμένου να ακολουθήσουμε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, δε χρειάζεται να κόβουμε τα γλυκά. Αντιθέτως, χρειάζεται να τα εντάξουμε σε ένα υγιεινό πλαίσιο. Αυτό σημαίνει πως μπορούμε να τα απολαμβάνουμε σε λογικές ποσότητες, να τρώμε συνειδητά και να τα επιλέγουμε στη πιο ποιοτική μορφή τους.
Συνοψίζοντας, τόσο τα light όσο και τα κανονικά γλυκά έχουν θέση στη διατροφή μας και μπορούμε να επιλέξουμε όποιο μας ταιριάζει, ανάλογα με τους στόχους που έχουμε θέσει και τις αρέσκειές μας. Τα light προϊόντα έχουν τόσο πλεονεκτήματα, όπως οι μειωμένες θερμίδες και τα μειωμένα σάκχαρα, όμως δεν είναι πάντα ‘’αθώα’’, καθώς μπορεί να ενέχουν κινδύνους υπερκατανάλωσης και μειωμένη θρεπτική αξία. Η ουσία βρίσκεται στο πως τα αξιοποιούμε, δηλαδή στο μέτρο, στην συνειδητή κατανάλωση και στη προσεκτική επιλογή. Όταν τα γλυκά καταναλώνονται με επίγνωση, τότε μπορούν να ενταχθούν αρμονικά στη ζωή μας.
Βιβλιογραφικές πηγές
Chen H-P, Kao Y, Lin M-W, Lee C-T, Wu H-T, Kuo H-Y. Potential Effects of Low-Calorie Sweeteners on Human Health. Nutrients. 2025; 17(17):2726. https://doi.org/10.3390/nu17172726




Comments