top of page

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη

Πρόσβαση και Ισότητα


Πρόσβαση και ισότητα. Είναι οι έννοιες που η πανδημία ήλθε να αναδείξει όσο ποτέ άλλοτε, καθώς οι διεθνείς οργανισμοί όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αντιλαμβάνονται και με κάθε ευκαιρία τονίζουν πως η πανδημία δεν πρόκειται να τελειώσει, αν δεν αποκτήσουν όλοι πρόσβαση στα εμβόλια, επαναλαμβάνοντας το μήνυμα “δεν θα είμαστε ασφαλείς, πάρα μόνο όταν όλοι θα είναι ασφαλείς”. Γιατί όσο o ιός κυκλοφορεί, όταν στην Αφρική δεν έχουν εμβολιαστεί ούτε οι υγειονομικοί της πρώτης γραμμής, ο ιός θα συνεχίσει να μεταλλάσσεται και να μας απειλεί.

Κάτι ανάλογο ισχύει και για το διαβήτη. Σε μια εποχή ραγδαίων εξελίξεων που έχουν αλλάξει το σήμερα και το αύριο στη διαχείριση του διαβήτη, υπάρχουν άνθρωποι στον πλανήτη που δεν έχουν πρόσβαση ούτε καν στην απαραίτητη ινσουλίνη.


Έναν αιώνα μετά την ανακάλυψη της ινσουλίνης από τους Frederik Banting και Charles Best, η ορμόνη της ζωής για τα άτομα με διαβήτη, καθώς και άλλα πολύτιμα θεραπευτικά μέσα, παραμένουν απρόσιτα για έναν στους δύο ασθενείς, δηλαδή για εκατομμύρια ανθρώπων που τα έχουν ανάγκη, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν από τις σημαντικές και απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές της νόσου : καρδιακή νόσος, εγκεφαλικό επεισόδιο, νεφρική ανεπάρκεια κ.α.


Αν μάλιστα σκεφτούμε ότι 3 στους 4 ασθενείς με διαβήτη είναι άτομα παραγωγικής ηλικίας, μπορούμε να αντιληφθούμε όχι μόνο τις άμεσες, αλλά και τις έμμεσες συνέπειες που έχει η άνιση πρόσβαση για τα άτομα, τις κοινωνίες, αλλά και τα συστήματα υγείας.


Και δεν μιλάμε μόνο για την άνιση πρόσβαση στην ινσουλίνη. Μιλάμε για την άνιση πρόσβαση σε θεραπείες από το στόμα, για την έλλειψη συστημάτων και αναλωσίμων αυτοπαρακολούθησης της γλυκόζης, για την έλλειψη των τεχνολογιών και της περίθαλψης που χρειάζονται τα άτομα με διαβήτη, ακόμη και για τη μη πρόσβαση στην υγιεινή διατροφή και στην άσκηση που έχουν ανάγκη οι ασθενείς για τη διαχείριση της νόσου τους.


Αντίστοιχες κινήσεις πρέπει να γίνουν για την πρόσβαση σε προληπτικές και διαγνωστικές εξετάσεις, καθώς υπολογίζεται ότι ένας στους δύο ασθενείς με διαβήτη παραμένει αδιάγνωστος.


Είναι πια καιρός, ο γαλάζιος κύκλος του διαβήτη να αγκαλιάσει όλους τους ασθενείς, ανεξάρτητα από το πού ζουν και ανεξάρτητα από το κοινωνικοοικονομικό τους επίπεδο.


Ενωμένοι μπορούμε να κάνουμε πολλά. Και η συμπλήρωση 100 χρόνων από την ανακάλυψη της ινσουλίνης που άλλαξε την πορεία της νόσου αποτελεί μια ιδανική ευκαιρία. Όπως αναφέρει και το μόττο της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας, αν όχι τώρα, ποτέ;


Πηγή: Νεκταρία Καρακώστα, Περιοδικό Κάρτα Διαβήτη





bottom of page