top of page

Ελληνικά Super Foods

Εσείς τα καταναλώνετε;


Tι είναι τα superfoods;

Τα superfoods (υπερτροφές) είναι τροφές που περιέχουν σε μεγάλες ποσότητες ουσίες που είναι εξαιρετικά ωφέλιμες για την υγεία. Λόγω της άποψης ότι τα superfoods είναι τροφή και φάρμακο μαζί, όλο και περισσότερος κόσμος έχει στραφεί προς τη φύση για αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων βελτίωση της υγείας του. Αυτή η δημοσιότητα που απέκτησαν τα τελευταία χρόνια, τα έχει οδηγήσει στην κορυφή των διατροφικών προτιμήσεων αφήνοντας πίσω στις πωλήσεις τα χημικά σκευάσματα ουσιών και βιταμινών.


Ποια τα οφέλη τους;

Δεδομένου της δύσκολης και απαιτητικής καθημερινότητας της σύγχρονης εποχής, όπου οι γρήγοροι ρυθμοί απαιτούν όλη μας την ενέργεια, ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλίσουμε την πολυπόθητη αναζωογόνηση σώματος και πνεύματος βρίσκεται στην κατανάλωση των superfoods. Αυτά περιέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, μέταλλα, λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και ωμέγα 3) συγκριτικά με άλλες τροφές, ενώ για να λάβει κανείς τα οφέλη τους αρκεί να καταναλώσει ακόμη και μια μικρή ποσότητα. Στις γενικότερες δράσεις τους, πρέπει να σημειωθεί ότι θωρακίζουν την υγεία της καρδιάς, του νευρικού συστήματος, βοηθούν στη λειτουργία του πεπτικού και ενισχύουν το ανοσοποιητικό.


Ποιος είπε ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε superfoods;

Σχεδόν κάθε χώρα έχει στην παραγωγή της έστω και μία υπερτροφή και η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση, με μια μεγάλη γκάμα τροφών που κυριαρχούν στις εγχώριες και ξένες αγορές. Αυτές οι φυσικές τροφές που υπερκαλύπτουν τη διατροφή με τα συστατικά τους, έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν και στη μείωση των συμπτωμάτων κάποιων ασθενειών, όπως είναι οι αλλεργίες, το άσθμα, το έκζεμα, η αρθρίτιδα και γενικά η τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Στη λίστα με τις ελληνικές υπερτροφές ανήκουν :


• Tο ελαιόλαδο, γνωστό για την αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση του, καθώς και για τον ευεργετικό ρόλο του στο καρδιαγγειακό σύστημα. Δικαίως, λοιπόν, ονομάζεται κίτρινος χρυσός.


• Tο μέλι και τα παράγωγά του (πρόπολη), το οποίο χάρη στα συστατικά του έχει αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές, επουλωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντικαρκινικές, και καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες. Στην αρχαιότητα, οι άνθρωποι αξιολογούσαν το μέλι ως ένα δώρο από τους Θεούς.


• Το ρόδι, με αντιοξειδωτική, αντιμικροβιακή, αντιφλεγμονώδη και επουλωτική δράση. Αυτό το κατακόκκινο φρούτο φαίνεται πως δρα καρδιοπροστατευτικά, ενισχύει το ανοσοποιητικό χάρη στη βιταμίνη C που περιέχει και κυρίως πολεμά τη γήρανση.

• Η σαρδέλα, αυτό το τόσο φθηνό ψάρι με τη θαυματουργή δράση του, η οποία δεν είναι άλλη από την προστασία της καρδιάς. Τα εξαιρετικής ποιότητας ωμέγα-3 λιπαρά που περιέχει δρουν σαν ασπίδα στα καρδιαγγειακά, συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και ενισχύουν τη λειτουργία της όρασης και του εγκεφάλου.


• Μακρύς είναι ο κατάλογος των καρπών που έχουν εξαιρετικά ευεργετική δράση στην υγεία, όπως τα μήλα, πλούσια σε πολυφαινόλες, γνωστές για την αντιοξειδωτική τους δράση, καθώς και για τη συμβολή τους στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων.


• Οι σταφίδες, γνωστές από την αρχαιότητα, οι οποίες, λόγω των συστατικών τους, έχουν αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Επίσης, η φρουκτόζη που περιέχουν, τις καθιστά μια καλή πηγή ενέργειας.


• Η κάπαρη, και ιδιαίτερα λόγω των φωτοχημικών της, είναι σύμμαχος του οξειδωτικού στρες, έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου και δρα ως ασπίδα για την καρδιά.


• Τα αμύγδαλα, με πολλές ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό, καθώς μειώνουν το οξειδωτικό στρες και τις φλεγμονές, προστατεύουν την καρδιά ενισχύοντας τις αρτηρίες και ρυθμίζοντας την αρτηριακή πίεση. Ας μην ξεχνάμε ότι οι ξηροί καρποί είναι αναπόσπαστο κομμάτι της μεσογειακής διατροφής.


• Το κεφίρ, με πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Το μαγικό αυτό ρόφημα είναι κυρίως γεμάτο προβιοτικά για την καλή υγεία της μικροχλωρίδας του εντέρου.


Συμπερασματικά, οι υπερτροφές έχουν μπει στη ζωή μας και λόγω της γρήγορης πρόσβασης στην πληροφορία, ο κόσμος αναζητά, ενημερώνεται και σε μεγάλο βαθμό στρέφεται στη φύση για τη λύση των προβλημάτων της ψυχικής και σωματικής του υγείας. Ας μην ξεχνάμε τα λόγια του Ιπποκράτη : “Η τροφή είναι το φάρμακό μας”.Βιβλιογραφικές πηγές

Ali SA, Parveen N, Ali AS. Links between the Prophet Muhammad (PBUH) recommended foods and disease management: A review in the light of modern superfoods. Int J Health Sci (Qassim). 2018;12(2):61-69.Kommentare


bottom of page