top of page

Γλυκαιμικός Δείκτης και Όρεξη

Updated: Apr 29, 2020

Πως επηρεάζει την πείνας μας;

Μας βοηθάνε τα τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη στη ρύθμιση της όρεξης;


Η απάντηση είναι φυσικά!


Ο γλυκαιμικός δείκτης μας δείχνει το πόσο αυξάνονται τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα 2-3 ώρες μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου με υδατάνθρακες, έχοντας σαν βάση αναφοράς την γλυκόζη ή το λευκό ψωμί.


Όσο πιο χαμηλός ο ΓΔ, τόσο πιο αργά και ομαλά θα αυξηθεί το σάκχαρο στα αίμα, με αποτέλεσμα να είμαστε χορτάτοι για περισσότερες ώρες!

Αντίθετα, τρόφιμα υψηλού ΓΔ αυξάνουν απότομα το σάκχαρο στο αίμα και στη συνέχει οδηγούν σε απότομη πτώση. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Να πεινάμε σε πολύ λιγότερη ώρα μετά από ένα γεύμα!


Τρόφιμα χαμηλού ΓΔ είναι το γιαούρτι, τα προϊόντα ολική άλεσης, τα όσπρια, τα περισσότερα φρούτα.


Τρόφιμα υψηλού ΓΔ είναι το λευκό ψωμί, τα δημητριακά πρωινού, τα αναψυκτικά καο οι χυμοί.


Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το Γλυκαιμικό Δείκτη;

Μέθοδος μαγειρέματος

Μέθοδοι μαγειρέματος όπως το βράσιμο αυξάνουν, ενώ το ψήσιμο και ο ατμός μειώνουν το ΓΔ του τροφίμου. Το τηγάνισμα είναι μια μέθοδος η οποία, αν και μειώνει το ΓΔ του τροφίμου λόγω της παρουσίας λίπους, προσδίδει άλλα, μη υγιεινά συστατικά στο τρόφιμο.


Φλούδα και φυτικές ίνες

Η παρουσία φλούδας και φυτικών ινών καθυστερούν την απορρόφηση των υδατανθράκων και μειώνουν το ΓΔ του τροφίμου. Επίσης, η μορφή του τροφίμου επηρεάζει το ΓΔ. Για παράδειγμα, το μήλο σε μορφή φρούτου (χαμηλός ΓΔ), σε πουρέ (μέτριος ΓΔ) ή σε χυμό (υψηλός ΓΔ).


Ωρίμανση φρούτου

Όσο πιο ώριμο είναι ένα φρούτο, τόσο μεγαλύτερος θα είναι και ο ΓΔ. Κλασικό παράδειγμα είναι η μπανάνα όταν είναι πολύ ώριμη (υψηλός ΓΔ), σε σχέση με μια μπανάνα άγουρη (χαμηλός ΓΔ).


Παρουσία λίπους

Η παρουσία λίπους στο τρόφιμο μειώνει το ΓΔ. Η σοκολάτα, αν και περιέχει ζάχαρη, ο ΓΔ είναι μέτριος λόγω του λίπους. Επίσης, τα πατατάκια έχουν χαμηλότερο ΓΔ σε σχέση με μια βρασμένη και όχι τηγανιτή πατάτα.


Παρουσία πρωτεΐνης

Η παρουσία πρωτεΐνης στο τρόφιμο μειώνει το ΓΔ. Το γάλα και τα προϊόντα του έχουν χαμηλό ΓΔ επειδή είναι πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών και περιέχουν λίπος.


Δοκιμάστε να προσθέσετε ένα τρόφιμο χαμηλού ΓΔ δείκτη σε κάθε γεύμα και θα με θυμηθείτε!

bottom of page