top of page

Αντίσταση στην ινσουλίνη: Πως αντιμετωπίζεται;



Η ινσουλίνη είναι η ορμόνη η οποία βοηθάει τη γλυκόζη που κυκλοφορεί στο αίμα να εισέλθει στα κύτταρα του σώματος για να παραχθεί ενέργεια.


Η ινσουλινοαντίσταση δημιουργείται όταν η ινσουλίνη δε λειτουργεί σωστά και τα κύτταρα του σώματος δεν μπορούν εύκολα να απορροφήσουν τη γλυκόζη.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το πάγκρεας να παράγει όλο και περισσότερη ινσουλίνη για να ρυθμίσει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.


Ο προδιαβήτης είναι μια κατάσταση όπου τα επίπεδα του σακχάρου είναι ελαφρώς υψηλότερα από το φυσιολογικό. Τα άτομα με προδιαβήτη έχουν μια αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2 στο μέλλον.


Τι μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε την αντίσταση στην ινσουλίνη;

Η απώλεια σωματικού βάρους και πιο συγκεκριμένα η μείωση του σπλαχνικού λίπους αποτελεί την πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της ινσουλινοαντίστασης και της βελτίωσης των επίπεδων σακχάρου.


Η βελτίωση της ποιότητας των υδατανθράκων επίσης είναι πολύ σημαντική (και όχι ο αποκλεισμός όπως ακούω συχνά!). Η διατροφή θα πρέπει να περιλαμβάνει υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και πλούσια σε φυτικές ίνες όπως δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, φρούτα, λαχανικά για την πιο ομαλή αύξηση των επιπέδων σακχάρου.


Φυσικά και δεν απαγορεύεται το λευκό ψωμί και η ζάχαρη αλλά με μέτρο γιατί περιέχουν απλά σάκχαρα τα οποία αυξάνουν πιο γρήγορα τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα!

Το κορεσμένο λίπος επίσης αυξάνει την αντίσταση για αυτό τρόφιμα όπως τα πλήρη γαλακτοκομικά και τα παχιά κρέατα καθώς και το ορατό τους λίπος θα πρέπει να περιορίζονται.


Τα trans λιπαρά επίσης δε βοηθούν την ευαισθησία στην ινσουλίνη (αντίθετη της αντίστασης στην ινσουλίνη) που βρίσκονται σε όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως μπισκότα, κρουασάν, κράκερ.


Η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας είναι μεγάλος σύμμαχος καθώς βοηθάει στον καλύτερο έλεγχο της γλυκόζης και μειώνει την ινσουλινοαντίσταση. Η άσκηση μπορεί να είναι οποιασδήποτε μορφής από ένα περπάτημα μέχρι κάποια οργανωμένη δραστηριότητα όπως ποδήλατο, κολύμβηση, χορό. Ο καθένας ανάλογα με τις προτιμήσεις του μπορεί να εντάξει μια δραστηριότητα που του αρέσει στο εβδομαδιαίο του πρόγραμμα


Τέλος φυσικά υπάρχει και η φαρμακευτική λύση για κάποιον με αντίσταση στην ινσουλίνη αλλά έρευνες δείχνουν πως η αλλαγή του τρόπου ζωής έχει ακόμα και καλύτερα αποτελέσματα από τα φάρμακα.

bottom of page