top of page

Συμπληρώματα Διατροφής: Είναι απαραίτητα;



Τα τελευταία χρόνια, διαβάζουμε ολοένα και συχνότερα ότι η δυτικού τύπου διατροφή υπολείπεται πολλών σημαντικών θρεπτικών συστατικών, κάνοντας σχεδόν επιτακτική τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής. Συμπληρώματα διατροφής έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί για τη διαχείριση και τη θεραπεία και παθολογικών καταστάσεων, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό η λήψη των συμπληρωμάτων διατροφής –το είδος και η δοσολογία τους- να γίνεται υπό την καθοδήγηση του θεράποντος ιατρού ή του διαιτολόγου.


Στο ερώτημα αν χρειαζόμαστε τα συμπληρώματα διατροφής, η απάντηση είναι δύσκολη.

Γενικά, είναι αποδεκτό πως ένας ενήλικας καταναλώνοντας καθημερινά πέντε μικρομερίδες φρούτων και λαχανικών λαμβάνει σημαντική ποσότητα βιταμινών, ιχνοστοιχείων, φυτικών ινών, αλλά και άλλων θρεπτικών συστατικών. Ταυτόχρονα, γνωρίζουμε πως ακολουθώντας μια διατροφή σύμφωνη με τις επιταγές της Διατροφικής Πυραμίδας, με παρούσες όλες τις ομάδες των τροφίμων, σε σωστές αναλογίες και ποσότητες, παρέχουμε στον οργανισμό μας όλα τα θρεπτικά συστατικά.

Τέλος, αν καταφέρουμε να συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας κάποια ειδικά τρόφιμα που περιέχουν συγκεκριμένα συστατικά με αποδεδειγμένη θετική και ευεργετική δράση για τον οργανισμό, π.χ. αντιοξειδωτικές βιταμίνες, καλύπτουμε ακόμα περισσότερο τις διατροφικές μας ανάγκες. Άρα, μία δίαιτα με τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων μπορεί, υπό φυσιολογικές συνθήκες, να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες του γενικού πληθυσμού.

Ωστόσο, η τυπική «δυτική» δίαιτα συχνά παρέχει μικρότερες ποσότητες από τις απαιτούμενες σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, ενώ σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες στις ΗΠΑ φάνηκε πως μεγάλος αριθμός ατόμων λαμβάνει μικρότερες ποσότητες ασβεστίου, μαγνησίου, σιδήρου, ψευδαργύρου, χαλκού και μαγγανίου, από όσες χρειάζονται.

Η χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής κρίνεται πολλές φορές απαραίτητη, όταν κάποιος ακολουθεί ένα υποθερμιδικό διαιτολόγιο απώλειας βάρους.

H αναγκαιότητα της λήψης των συμπληρωμάτων εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία και το φύλο του ατόμου, η συνολική του διατροφή, το αν ασκείται ή όχι, αν πάσχει από ειδικές παθολογικές καταστάσεις, αν έχει οικογενειακό ιστορικό παθήσεων κ.ά.

Πολλοί καταναλωτές παίρνουν τακτικά βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής για να δυναμώσουν τον οργανισμό τους ή όταν ακολουθούν ένα πρόγραμμα αδυνατίσματος χωρίς να γνωρίζουν ότι πιθανόν λαμβάνουν περισσότερες βιταμίνες και άλλες θρεπτικές ουσίες από όσες μπορεί να ανεχθεί ο οργανισμός τους και τα καταναλώνουν συχνά σε υπερβολικές ποσότητες. Οι βασικότεροι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από μια τέτοια συμπεριφορά είναι: ο κίνδυνος από υπερδοσολογία κάποιων συστατικών, από αλληλεπίδραση με φάρμακα, από παραπλανητικές ετικέτες και προώθηση- σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, οι καταναλωτές μπορεί να παρασυρθούν σε λήψη απαγορευμένων ουσιών.


Για να διαβάστε το πλήρες άρθρο πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.meodigotodiaviti.gr/diavitis-sakxarodis-diavitis/diatrofi-askisi/sympliromata-diatrofis-pos-na-epilekso-to-katallilo/

bottom of page