Συνδυασμός αμύλου και πρωτεΐνης: Τι ισχύει;

Μπορούμε να καταναλώνουμε τρόφιμα ταυτόχρονα στο ίδιο γεύμα;

Έχετε ακούσει ποτέ ότι δεν πρέπει να συνδυάζουμε τρόφιμα με άμυλο και τρόφιμα με πρωτεΐνη στο ίδιο γεύμα; Υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν πως ο παραπάνω συνδυασμός ίσως δεν βοηθάει στην πέψη αλλά και στην απώλεια βάρους. Τι ισχύει τελικά;


Οι συνδυασμοί τροφίμων που βοηθούν στην απώλεια βάρους είναι ένα πολυσυζητημένο θέμα. Πιο συγκεκριμένα, η άποψη ότι ο συνδυασμός τροφίμων με πρωτεΐνες μαζί με τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες σε ένα γεύμα θα επιβαρύνει την πέψη και θα οδηγήσει πιθανώς σε δυσκολία απώλειας βάρους, αποτελεί μία κοινή πεποίθηση η οποία έχει τις ρίζες της σε παλαιότερες απόψεις περί διατροφής ήδη από τις αρχές του 1900 μ.Χ.


Η άποψη ότι το ανθρώπινο γαστρεντερικό σύστημα δε μπορεί να μεταβολίσει ταυτόχρονα τα αμυλούχα με τα πρωτεϊνούχα τρόφιμα δεν καμία έχει επιστημονική βάση.

Κάθε συστατικό των τροφίμων πέπτεται χάρη σε διαφορετικά ένζυμα τα οποία απελευθερώνονται σε διαφορετικά σημεία του γαστρεντερικού μας συστήματος, κάνοντας εφικτή την ταυτόχρονη πέψη όλων των διαφορετικών διατροφικών συστατικών.


Αντιθέτως, η κατανάλωση ενός πλήρους γεύματος που περιλαμβάνει λαχανικά, αμυλούχες τροφές (ζυμαρικά, ρύζι, ψωμί, όσπρια) και πρωτεϊνούχες τροφές (κρέας, ψάρι, αυγό, πουλερικά) θεωρείται ακρογωνιαίος λίθος μίας πλήρους διατροφής καθώς έτσι επιτυγχάνουμε:

  • Πρόσληψη ενός μεγαλύτερου εύρους θρεπτικών στοιχείων

  • Μεγαλύτερο κορεσμό

  • Πιο ομαλή αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα


Ποια είναι τα 3 βασικά βήματα για τη δημιουργία του ισορροπημένου πιάτου;


1. Επιλέξτε υδατανθρακούχα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και μειωμένα σε απλά σάκχαρα

Τα τρόφιμα με υδατάνθρακες είναι η κύρια πηγή ενέργειας για το σώμα μας. Το σώμα μας διασπά τους υδατάνθρακες από αυτά τα τρόφιμα και τους μετατρέπει σε γλυκόζη, η οποία μπαίνει στην κυκλοφορία, το γνωστό «σάκχαρο» του αίματος.


Τα τρόφιμα που περιέχουν "καλούς" υδατάνθρακες αναφέρονται παρακάτω:


· ψωμί, αρτοσκευάσματα και άλλα προϊόντα σιτηρών όπως τα μακαρόνια και το ρύζι, ιδανικά ολικής άλεσης ή/και πολύσπορα

· όσπρια όπως φασόλια, φακές και ρεβίθια

· αμυλούχα λαχανικά όπως πατάτα, καλαμπόκι, αρακάς

· φρούτα

· γάλα και γιαούρτι χαμηλών λιπαρών

2. Προσθέστε μια πηγή άπαχης πρωτεΐνης στα γεύματα

Τα τρόφιμα με πρωτεΐνη μας βοηθούν να νιώθουμε χορτάτοι περισσότερη ώρα και να μην αφήνουμε το σάκχαρο να «ξεφεύγει» μετά από κάθε γεύμα.


Τα τρόφιμα που περιέχουν πρωτεΐνη αναφέρονται παρακάτω:


• Κρέατα και πουλερικά (προτιμώ κομμάτια με μειωμένο λίπος)

• Ψάρι και θαλασσινά

• Ξηροί καρποί και προϊόντα σόγιας

• Αυγά και γαλακτοκομικά (προτιμώ με μειωμένα λιπαρά)

• Όσπρια όπως φασόλια, φακές, ρεβίθια

3. Επιλέξτε υγιεινά λιπαρά και περιορίστε τα κορεσμένα λιπαρά

Είναι σημαντικό να λαμβάνουμε υπόψη σου τόσο την ποσότητα όσο και την ποιότητα των λιπαρών που καταναλώνουμε. Οι κύριοι τύποι λιπαρών που υπάρχουν είναι τα κορεσμένα, τα πολυακόρεστα και μονοακόρεστα και τα trans.


Πολυακόρεστα λιπαρά βρίσκονται:


• ξηροί καρποί όπως καρύδια, ανάλατα φιστίκια, λιναρόσπορος, ηλιόσποροι, σουσάμι, σπόροι Chia

• λιπαρά ψάρια όπως σολομός, σκουμπρί, σαρδέλες, γαύρος, λαβράκι, τόνος, καλαμάρι (ω-3 λιπαρά)

• μαργαρίνες και φυτικά σπορέλαια όπως ελαιόλαδο, , φυστικοβούτυρο, καλαμποκέλαιο, βαμβακέλαιο, σόγια, καλαμπόκι, ολικής άλεσης προϊόντα


Μονοακόρεστα λιπαρά βρίσκονται:


• ελαιόλαδο, καλαμποκέλαιο, ηλιέλαιο

• ξηροί καρποί όπως τα αμύγδαλα, κάσιους, φουντούκια, αράπικα φιστίκια

• αβοκάντο

• σουσάμι και ταχίνι


Δημιουργήστε έξυπνα το πιάτο σας, καθώς κατ’ αυτό τον τρόπο επιτυγχάνουμε την πρόσληψη περισσότερων μικροθρεπτικών στοιχείων, μεγαλύτερο κορεσμό και πιο ομαλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα!